Lezing

'Niemand wil ze hebben' - een lezing met Linda Polman

The Future of iNGOs in 2030
'Tachtig jaar Europees vluchtelingenbeleid en nog steeds wil niemand ze hebben' - Linda Polman presenteerde dinsdagavond 16 april bij boekhandel De Vries Van Stockum in Den Haag haar pas verschenen boek 'Niemand wil ze hebben - Europa en zijn vluchtelingen'. Een boek met een meer dan dringend en actueel onderwerp. Linda Polman trapt af met een lezing, aansluitend volgde een discussie en signeersessie.

Het verhaal van Linda Polman over het Europese ‘vluchtelingenmanagement’ begint in de zomer van 1938 in het statige Franse kuuroord Evian, bij de eerste internationale top over de vluchtelingencrisis in Europa. Het aantal Joden dat uit nazi-gebied probeerde te ontkomen was geëxplodeerd: er waren dringend opvangplaatsen nodig. Alle argumenten van West-Europese regeringen om de vluchtelingen níét binnen te laten waren dezelfde als nu: de ‘migranten’ zouden niet stroken met nationale normen en waarden, banen en huizen willen afpakken en de cohesie in de samenleving bedreigen. Het enige wat de conferentie opleverde was de hoon van nazi-Duitsland: ‘Niemand wil ze hebben’ kopte een Duitse krant triomfantelijk.

Polman onderzoekt de ontwikkeling van het Europese vluchtelingenbeleid sinds 1938. De reis gaat van Evian, naar de na-oorlogse kampen in West-Europa voor vluchtelingen vanachter het IJzeren Gordijn, via de ‘veilige enclaves’ op de Balkan in de jaren negentig, naar de megavluchtelingenkampen op het Afrikaanse continent, waar de UNHCR Europa’s ‘containmentbeleid’ implementeert, het ‘inkapselen’ van het vluchtelingenprobleem. De reis eindigt op het Griekse Lesbos, het epicentrum van de grootste Europese vluchtelingencrisis sinds 1938. Wat is er terechtgekomen van de belofte van ‘nooit meer’ waarop het VN-vluchtelingenverdrag in 1951 was gebaseerd? Tachtig jaar Europees vluchtelingenbeleid en nog steeds wil niemand ze hebben.

Over Linda Polman

Onderzoeksjournaliste en schrijfster Linda Polman is de auteur van het boek ‘De crisiskaravaan’ (2008), over de duistere achterkant van de internationale humanitaire hulpoperaties in oorlogsgebieden en het boek ‘K zag twee beren – de achterkant van de VN-vredesmissies’ (2002).

Voor meer informatie, ga naar de website

More events