Expert meeting

Ronde Tafel Gesprek: Racisme in de humanitaire hulp

The Grand Bargain & Humanitarian Challenges
Sinds de moord op George Floyd wordt de discussie over racisme wereldwijd op alle niveaus gevoerd. Ook het racisme in het humanitaire werk werd en wordt aan de kaak gesteld, bijvoorbeeld in de indringende bijdrages van Thandie Mwape en Hugo Slim.

KUNO heeft op 7 juli 2020 een open gesprek tussen directeuren/senior medewerkers van Nederlandse humanitaire organisaties over racisme in ons werk georganiseerd. KUNO heeft relatieve buitenstaanders, die goed bekend zijn met de wereld van internationale samenwerking of humanitaire hulp, uitgenodigd om dit gesprek te voeren:

Kiza Magendane: schrijver, columnist, essayist en knowledge broker bij The Broker (kennisplatform voor internationale samenwerking). Op 6 juni publiceerde hij in NRC Handelsblad een treffende beschouwing over racisme in Nederland.

Thea Hilhorst: hoogleraar humanitaire hulp en wederopbouw aan het International Institute of Social Studies van de Erasmus Universiteit.

Kiza Magendane verzorgde een introductie, waarna er met elkaar, Thea Hilhorst en Kiza Magendane een gesprek aan is gegaan. Aan het einde van de bijeenkomst hebben Kiza Magendane en Thea Hilhorst de belangrijkste bevindingen uit het gesprek samengevat.

Het gesprek werd geleid door Amma Asante, moderator en adviseur openbaar bestuur.

Het tafel gesprek over racisme in de noodhulp was een besloten bijeenkomst onder Chatham House Rule.

Het rapport van deze bijeenkomst is hier te lezen.

Reading List

Some interesting articles relating to the topic of this debate:

More events